Ο Μινωικοσ πολιτισμοσ

Ο Μινωικός Πολιτισμός ήταν ο πρώτος πολιτισμός στην Ευρώπη όπου είχε:

✔️ Τον πρώτο θρόνο

✔️ Την πρώτη τουαλέτα με νερό

✔️ Τον πρώτο πλακόστρωτο δρόμο

✔️ Την πρώτη γραπτή γλώσσα στην Ευρώπη

_DSC0021.jpg

ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΤΩΝ ΔΙΑΡΚΟΥΣΑΝ ΕΩΣ 120 ΗΜΕΡΕΣ & ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ταυροκαθάψια

Ένα από τα αθλήματα των Μινωιτών ήταν τα ταυροκαθάψια, μια μη βίαιη μορφή ταυρομαχιών όπου τελούνταν είτε ως θρησκευτικό τελετουργικό ή ως άθλημα. Ο σκοπός του ήταν να αναδείξει την τόλμη και την ευλυγισία των αθλητών. Τέσσερις άνδρες και γυναίκες κρατούσαν ξύλινα ρόπαλα και τριγυρίζοντας τον ταύρο, ένας από αυτούς προσπαθούσε να ανέβει στη ράχη του ζώου και κρατώντας τα κέρατα του εκτελούσε διάφορες ακροβατικές ασκήσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ταύρος δεν θανατώνονταν, καθώς αποτελούσε αντικείμενο λατρείας.

minoan-ship.gif

Η Ναυτική Δύναμη των Μινωιτών

Οι Μινωίτες ήταν μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις της εποχής τους, τα μεγάλα πλοία τους, που είχαν μήκος περίπου 50 μέτρα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι την Σκανδιναβία και τη Βόρεια Αμερική.

Ο Sir Arthur Evans τους χαρακτήρισε ως ελεύθερο και ανεξάρτητο λαό.

Οι Μινωίτισσες

Οι μινωίτισσες απεικονίζονται σε τοιχογραφίες γυμνόστηθες και με μακιγιάζ σε χείλη και μάτια. Η μόδα τους αποτελούνταν από σφιχτό μπούστο που άφηνε τα στήθη ακάλυπτα, μια μακρόστενη φούστα και ποδιά με υφαντή διακόσμηση. Όι γυναίκες ήταν σεβαστές καθώς επίσης κατείχαν θέσεις εξουσίας. Οι ιέρειες των φιδιών έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο στη μινωική κοινωνία καθώς αντιπροσώπευαν τη μητέρα θεά, επίσης συμμέτεχαν σε όλες τις κοινωνικές συνάξεις .

festos.JPG

Η Μινωική Γλώσσα

Η γραφές των Μινωιτών είναι γνωστές κυρίως από τις επιγραφές σε Γραμμική Α, οι οποίες είναι αρκετά πιο ευανάγνωστες σε σύγκριση με τη Γραμμική Β. Τα κρητικά ιερογλυφικά χρονολογούνται από το πρώτο μισό της 2ης χιλιετίας π.Χ. Τα γραμμικά κείμενα, γραμμένα κυρίως σε δίσκους από πηλό, έχουν βρεθεί σε περισσότερες από 40 τοποθεσίες σε όλη την Κρήτη.